Mad-monk.com

Uutiset, Arvostelut, trailerit ja wikit

Maailmanlaajuinen velka on ennätyksellisin 255 triljoonaa dollaria vuoden loppuun mennessä

Julkaistu: 16. marraskuuta 2019 13:27:47 | Päivitetty: 21. marraskuuta 2019 10:42:31

Euro, Hongkongin dollari, Yhdysvaltain dollari, Japanin jeni, punta ja Kiinan 100 juanin setelit näkyvät tässä kuvassa 21. tammikuuta 2016. Reuters / Illustration / File Photo
Kansainvälinen rahoituslaitos arvioi perjantaina, että kokonaisvelka loppuu 2019 ennätyksellisen korkealla, yli 255 biljoonaan dollarilla – lähes 32 500 dollaria jokaiselta planeetan 7,7 miljardista ihmisestä.

Määrä, joka on myös yli kolme kertaa maailman vuotuinen taloudellinen tuotos, on johdettu 7,5 biljoonan dollarin noususta vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mikä ei osoita hidastumisen merkkejä, Reuters raportoi.

Noin 60 prosenttia tästä hyppystä tuli Yhdysvalloista ja Kiinasta. Pelkästään julkisen velan odotetaan olevan 70 triljoonaa dollaria tänä vuonna, samoin kuin kehittyvien markkinoiden maiden (julkinen, yritys- ja finanssisektori) kokonaisvelka.

”Koska velankeruun hidastumisesta on vain vähän merkkejä, arvioimme, että globaalivelka ylittää tänä vuonna 255 biljoonaa dollaria”, sanoo IIF raportissa.

Sektoreilla julkisen velan nousu oli eniten vuoden ensimmäisellä puoliskolla, kasvua 1,5 prosenttiyksikköä, jota seurasivat yritykset, jotka eivät olleet rahoituslaitoksia, 1 prosenttiyksikön nousulla.

Lisäksi kun valtion omistamien yritysten osuus on nyt yli puolet yritysten rahoitusvelasta kehittyvillä markkinoilla, valtionlainat ovat olleet viimeisen vuosikymmenen aikana tärkein globaalin velan veturi.

Erillinen analyysi Bank of America Merrill Lynchiltä perjantaina laski, että Yhdysvaltojen investointipankin Lehman Brothersin romahduksen jälkeen hallitukset ovat lainanneet 30 biljoonaa dollaria, yritykset ovat ottaneet 25 biljoonaa dollaria, kotitaloudet 9 biljoonaa dollaria ja pankit 2 triljoonaa dollaria.

Myös kansainvälisen valuuttarahaston ja Kansainvälisen valuuttarahaston lukuihin perustuvat IIF: n tiedot ilmoittivat, että rahoitussektorin ulkopuolella olevan velan määrä ylitti nyt 240 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja on 190 triljoonaa dollaria.

Globaalit joukkovelkakirjamarkkinat ovat nousseet 87 biljoonasta dollarista vuonna 2009 yli 115 biljoonan dollarin dollariin. Valtion joukkovelkakirjalainat muodostavat nyt 47 prosenttia markkinoista verrattuna 40 prosenttiin vuonna 2009. Pankkien joukkovelkakirjalainat ovat pudonneet alle 40 prosenttiin yli 50 prosentista vuonna 2009.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *